ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ, ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΕ

Το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 οργανωμένα μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν στο Κερατσίνι σε ομάδα νεαρών έξω από μια καφετέρια. Το αποτέλεσμα ήταν η δολοφονία με μαχαίρι του στοχοποιημένου μουσικού αντιφασίστα Παύλου Φύσσα από τον Γ. Ρουπακιά μέλος του πενταμελούς συμβουλίου της Χρυσής Αυγής Νίκαιας.

Η δολοφονική επίθεση στο Κερατσίνι ήταν η κορύφωση των φασιστικών επιθέσεων σε μετανάστες, συνδικαλιστές, αγωνιστές της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου καθώς και σε νεολαίους που απλά ήταν διαφορετικοί.. Οι επιθέσεις αυτές γινόντουσαν υπό την ανοχή της αστυνομίας ενώ η ρατσιστική ατζέντα και ρητορική τα τελευταία χρόνια του κράτους και των μμε κυρίως στο θέμα της μεταναστευτικής κρίσης έκλειναν το μάτι ανοίγοντας την πόρτα στη φασιστική βία δημιουργώντας το ανάλογο ιδεολογικό κλίμα μέσα στην κοινωνία.

Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα υπό την πίεση του ευρύτερου αντιφασιστικού κινήματος το κράτος οδήγησε σε δίκη τους βουλευτές και αρκετά μέλη της Χρυσής Αυγής. Η δίκη αυτή χαρακτηρίστηκε από την πολύ μεγάλη καθυστέρηση κατά την διεξαγωγή της που οδήγησε στο τέλος της 18μηνης προφυλάκισης με αποτέλεσμα όλοι οι κατηγορούμενοι να είναι ελεύθεροι ακόμα και ο δολοφόνος Ρουπακιάς που έχει ομολογήσει. Δείχνοντας ότι η αντιμετώπιση των φασιστών δεν μπορεί να έρθει από την δικαστική εξουσία και γενικότερα το κράτος αλλά από την ίδια την κοινωνία.

Αυτές οι επιθέσεις δεν έγιναν και δεν αφορούν μόνο την Αθήνα. Στην Κω στις τελευταίες εκλογές το φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής πήρε 1585 ψήφους με ποσοστό 10,15% εκμεταλλευόμενοι την κρατική ανεπάρκεια και το πολωμένο κλίμα στην διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. Μέλη και συμπαθούντες της πρωτοστάτησαν σε επιθέσεις εναντίον μεταναστών το καλοκαίρι του 2015 καθώς επίσης και στην ‘θερμή’ υποδοχή των κατηγορούμενων βουλευτών της Χρυσής Αυγής δυο χρόνια μόλις από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Ο αγώνας ενάντια στο φασισμό δεν αφορά μόνο την απομόνωση της Χρυσής Αυγής αλλά τη δημιουργία αντιστάσεων στα αίτια που τον γεννούν. Είναι ο αγώνας ενάντια στο σύγχρονο ολοκληρωτισμό που σκέπασε τις κοινωνίες του κόσμου στα χρόνια της κρίσης. Είναι ο αγώνας για την αξιοπρέπεια, την ισότητα, τη ζωή.

 

 

Αντιφασιστική Κίνηση Κω

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *