Ψήφισμα για την εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών

Ο ελλαδικός χώρος έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε μηχανισμό διακοπής των μεταναστευτικών ροών και εγκλωβισμού ανθρώπων κατατρεγμένων ή που αναζητούν ένα νέο τόπο να ζήσουν.

Ως εκπαιδευτικοί δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε ένα πρόβλημα ανθρωπιστικό που επηρεάζει τόσο άμεσα τοπικές κοινωνίες στις οποίες εργαζόμαστε –ειδικά τη δική μας. Ορισμένες συνέπειες της κατάστασης αυτής αφορούν άμεσα την επαγγελματικής μας δραστηριότητα και γι’ αυτές θα μιλήσουμε. Μεγάλο μέρος των εγκλωβισμένων ανθρώπων είναι παιδιά. Κάθε παιδί που βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια είναι υποχρεωμένο να διδαχθεί τα ελληνικά γράμματα χωρίς προϋποθέσεις.

Δηλώνουμε απερίφραστα: ότι κάθε προσπάθεια, άμεση ή έμμεση, για τον αποκλεισμό αυτών των παιδιών από τον εκπαιδευτικό θεσμό είναι ρατσισμός. Ότι κάθε εκπαιδευτικός που στηρίζει με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του αυτήν την προσπάθεια και αναπαράγει ρατσιστικές και μισάνθρωπες απόψεις είναι κατακριτέος από το σύλλογό μας. Ότι κάθε παιδί πρέπει να βρίσκεται στη σχολική αίθουσα με πλήρη συνείδηση ότι το βάρος της κρατικής ολιγωρίας και προχειρότητας στην αντιμετώπιση του προβλήματος θα το επωμιστούμε εμείς.

 

 

Γενική Συνέλευση συλλόγου

εκπαιδευτικών Π.Ε. Κω Νισύρου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *